Akü Şarj Cihazı
Şarj edilebilir pil, batarya veya aküleri şarj etmek için kullanılan cihazlara "şarj cihazları" denir. Diğer bir ismi güç kaynağı olan şarj cihazları şebekedeki AC akımı dönüştürerek DC akıma çeviren bir tür çeviricidir.Çok nadirde olsa DC-DC şarj cihazlarıda mevcuttur.
Endüstride güncel olarak kullanılan 2 tip şarj cihazı vardır; trafolu şarj cihazları olarak bilenen eski tip cihazlar ve yüksek frekans(HF) olarak bilinen çok daha verimli ve akü ömrüne katkı sunan şarj cihazları.Aynı zamanda yüksek frekans şarj cihazıları, trafolu şarj cihazlarına göre %15 enerji verimliliği sağlamaktadır.
Şarj cihazı seçiminde ise birkaç kritik nokta vardır. Bunları şöyle sıralamak mümkündür ;
-
Akü gerilimi (V)
-
Akü kapasitesi (Ah)
-
Şarj süresi
Akü şarj cihazları genel olarak bu üç kritere göre seçilir. Fazla hızlı şarj, akülerin ömrünü etkiler. Şarj süresi ne kadar artarsa o kadar aküye veya batarya zarar verir.
Lityum aküler endüstriyel araçlarda tekrar tekrar şarj edilerek kullanılmaktadır. Her aküye uyumlu şarj cihazı üretici tarafından kullanıcılara verilmektedir. Şarj süresi kurşun asit akülere göre çok daha hızlıdır. Ayrıca ekipmanın ön panelinde üretici tarafından verilen ekran ya da Led Bar Gösterge ile kullanıcılar şarj durumunu kontrol edebilmektedirler.
Lityum Aküler Nasıl Şarj Edilmeli?
Akülerinizin doğru kullanım gerektiren özelliklerinden biri de nasıl şarj edilmesi gerektiğidir. Şarj ederken aşağıdaki unsurlara dikkat edilmesi gerekir;
-
Lityum akülere uyumlu şarj cihazlarının kullanılması önem arz etmektedir.
-
Yüksek frekans şarj cihazları kullanılmalıdır.
-
Şarj süresi 2 saatin altına düşmemelidir.
-
Şarj cihazı üst gerilim sınırında şarjı durdurmalıdır.
-
Mutlaka akü üreticisi tarafından tavsiye edilen şarj cihazları kullanılmalıdır.
, Zayıf akü nasıl şarj edilir.